Raha ei tuo vapautta

Raha ei tuo vapautta. Olen pitkään ajatellut, että kun mulla on taloudellinen vapaus, voin tehdä mitä vaan. 💩marjat. Kun olin Suomessa, halusin käydä hieronnassa kerran viikossa ja juoda joka päivä vihermehun. Koin, että se on mulle luksusta. Miten kävi? Koin, että mulla ei ole varaa hoitoihin ja mehuihin. Hyvälaatuinen hieronta tai hoito maksaa n. 80€ ja mehut 9€. Se tekee kuukaudessa 560€. Jäi tekemättä, löysin tekosyyn: raha.

images (2)

Tunsin turhautumista itseäni kohtaan, jota en tietenkään hyväksynyt, joten muutin sen katkeruudeksi muita kohtaan; rikkaat ja varakkaat, joilla olisi varaa tehdä näin, eivät tee ja sitten valittavat pahasta olosta! ”Idiootit”, ajattelin. Olin saanut luotua itselleni hedelmällisen ja rakastavan tunnetilan, jota ympäristöni alkoi heijastamaan. Elämääni tuli vähemmän rahaa, enemmän kiirettä ja vähemmän vapautta. Ja kaikki tämä täysin turhaan.

Asuin neljä kuukautta Thaimaassa. Thaimaassa vihermehu maksaa 3€ ja hieronta 9€. Tämä tekee 120€ kuukaudessa. Minulla oli varaa toteuttaa unelmani, mutta mitä tapahtui? Rupesin selittelemään itselleni kuinka kallista se on suhteessa perus thai-ruokaan eikä mulla oo varaa. En tietenkään voinut hyväksyä, että mulla on edelleen pahemman laatuinen ongelma sallia itselleni asioita, joista nautin tai jotka on mulle hyväksi vaan syytin muita. 

Tunsin katkeruutta kaikkia niitä rikkaita kohtaan, jotka tulevat Thaimaahan vaan nauttimaan, koska luksus on edullista eivätkä he syö autenttista, kämästä katusafkaa, joka on vain riisiä ja nuudelia (ja maksaa euron). Näin sain taas luotua itselleni rakastavan tunnetilan, joka heijastui ympäristööni. Koska voin keskittyä vain yhteen asiaan kerralla, se ei tässä tilanteessa merkinnyt mitään, että söin joka päivä ulkona, parvekkeeltani oli merinäköala, tein töitä silloin kuin tahdoin, jääkaappini oli täynnä tuoreita mangoja jne. Mutta ne perhanan rikkaat turistit 😅

 

Mitä voimme oppia tästä?

Mikään ulkoinen tekijä ei tuo vapautta, jos kahlitsemme itsemme omilla ajatuksillamme ja uskomuksillamme. Kun vapautamme itse itsemme rajoittavista uskomuksista, ulkoiset tilanteet alkavat heijastamaan sisäistä tilaamme ja silloin muutos on mahdollista. Sinä luot oman todellisuutesi perustuen siihen, minkä uskot sinulle olevan oikein ja sallittu. Tämä koskee niin rahaa, aikaa, rakkautta, vapautta kuin terveyttäkin.

Jos emme tiedosta, mitä oikeasti tapahtuu ja syytämme muita, luomme kierteen, josta on vaikea päästä pois. Pahalla ololla luomme lisää pahaa oloa ympärillemme, josta taas syytämme muita. Avain on ottaa vastuu itsestään ja valita muutos.

 

Mitä voimme tehdä?

Sen sijaan, että syytämme muita (ihmisiä tai tilanteita), voimme etsiä todellisen merkityksen; ”miksi en salli tätä itselleni?” ja tehdä muutos uskomustasolla. Tähän on monia keinoja ja esimerkiksi Avaimet lepomieleen -verkkokurssilla käydään läpi erilaisia työkaluja, joilla muutoksen voi tehdä.

 

Tulenko koskaan valmiiksi?

En usko, että tulen koskaan valmiiksi. Aina on jotain uutta, jota voin oppia itsestäni ja siten saada taas uusia, entistä huimempia kokemuksia. Tärkeämpää kuin ”valmistuminen” on keskittyä tähän hetkeen; tuonko oppimani käytäntöön, sallinko vai vastustanko, osaanko arvostaa tätäkin hetkeä?

Mitä jos keskitynkin kaikkeen siihen hyvään, mitä elämässäni on?
Meistä jokaisella on paljon hyvää. Jos olet todellinen super stara, pysähdy ja mieti kolme hyvää asiaa elämässäsi ja tunne arvostus kehossasi, NYT. 

Elämisestä nauttiminen. Se on hyvää.
Ihanaa tätä päivää sinulle!

Antti

 

Facebook Comments